QUE ENTENEM PER INCONTINÈNCIA URINÀRIA EN LA DONA?

És la pèrdua involuntària d’orina quan tossim, riem , aixequem pesos…, aquest tipus d’incontinència es diu incontinència d’esforç . En altres casos sorgeix per la impossibilitat de contenir l’orina abans d’arribar al bany, i en aquest cas parlem d’incontinència d’urgència. La combinació de les dues afeccions s’anomena incontinència mixta.

Aquest problema és molt freqüent en les dones, però a la majoria els costa parlar-ne, en part perquè freqüentment s’associa la incontinència a l’envelliment. Però en la major part dels casos la incontinència no té a veure amb l’edat de la dona, sinó que ve per causes anteriors que no es van solucionar en el seu moment.

CAUSES

Les causes poden ser múltiples:

  • Una de les causes més freqüents és l’embaràs i el part. Degut al pes del fetus durant l’embaràs i a les petites intervencions quirúrgiques durant el part (episiotomia) o la utilització d’instrumentació,  fan que la musculatura del perineu (vagina) es debiliti. Si no es realitza una adequada preparació al part i una correcta recuperació en el postpart, podrà desencadenar en una incontinència a llarg termini.
  • Els prolapses (caiguda de l’úter o bufeta)
  • Debilitat de la musculatura i lligaments del perineu per causes diferents a l’embaràs, també poden produir incontinència.
  • Restrenyiment
  • Altres causes que estan associades a la pràctica d’esports (bàsquet, gimnàstica rítmica, halterofília etc.)

 

QÜESTIONARI

A continuació us plantegem unes preguntes que t’ajudaran a saber si tens incontinència urinària, i en cas afirmatiu, identificar el tipus d’incontinència.

  1. Se t’escapa l’orina quan fas un esforç físic? (tossir, córrer, caminar, riure… )?
  2. Se’t presenta de forma brusca les ganes d’orinar?
  3. Se t’ha escapat alguna vegada l’orina perquè no té temps d’arribar al lavabo?
  4. Per causa de les pèrdues d’orina, has necessitat algun tipus de protecció?
  5. Els escapaments afecten a la teva qualitat de vida?
  6. Vas al servei més de 8 vegades al dia?
  7. Quan planifiques un viatge, una sortida o un esdeveniment, afecta a la teva decisió la disponibilitat de lavabos ?

 

La probabilitat que tinguis incontinència urinària és més gran quantes més respostes afirmatives hagis respost a aquest qüestionari. Si és així, és aconsellable consultar un/a professional.

TRACTAMENT

La majoria de casos es solucionen amb tractament de fisioteràpia i farmacologia. Si al final aquests tractaments no són efectius, es pot recórrer a la cirurgia.
Per tractar la incontinència d’esforç és aconsellable realitzar exercicis simples per enfortir la musculatura que subjecta la zona genital. Aquests exercicis es diuen exercicis de Kegel. També es poden combinar amb l’electroestimulació que accelera la musculació del sòl pèlvic(perineu).

Un altre complement que ajuda a millorar, són les boles xineses i exercicis específics que ajuden a millorar la qualitat de vida de la dona.
La incontinència d’urgència, s’aborda amb un tractament combinat: administració de fàrmacs, entrenament de la bufeta mitjançant el diari miccional, electroestimulació i exercicis de Kegel .

El tractament per a la incontinència mixta es realitza combinant els dos tractaments anteriors.
El/la fisioterapeuta, és el professional de salut indicat que pot ajudar-te en l’abordatge i tractament de la incontinència.

CONCLUSIÓ

Per a moltes dones tenir incontinència és un problema enutjós, ja que condiciona l’activitat de la vida diària en funció de la disponibilitat d’un bany. El que moltes persones no saben és que aquest problema sol tenir solució amb el tractament fisioterapèutic i eliminant les molèsties que ocasiona i la necessitat d’utilitzar compreses o apòsits.

Al voltant del 70% de casos es resolen total o parcialment, amb tècniques de fisioteràpia.

Joana Llorens
Fisioterapèuta especialista en Uroginecologia