Les altes taxes d’obesitat afectaran la salut de la població futura i l’economia

obesitat

L’obesitat és una malaltia d’origen plurifactorial i està considerada un dels principals problemes de salut pública per ser un factor de risc associat a múltiples patologies com la dislipèmia, la diabetis tipus 2 i la hipertensió arterial.

Una serie de quatre articles publicats a la revista The Lancet analitza el què coneixem fins ara sobre la pandèmia mundial d’obesitat i proposa diferents solucions en l’abordatge d’aquesta malaltia crònica que ha anat en augment en les últimes dècades.

El primer document analitza l’impacte mundial de la epidèmia. Segons les seves dades 1,500 milions d’adults al mon tenen sobrepès i 500 milions més son obesos.
El segon analitza les tendències d’Obesitat als EEUU i Regne Unit i el seu impacte en la prevalença d’algunes malalties i la despesa sanitària que se’n deriva. Aquest informe conclou que als propers 20 anys l’obesitat podria provocar entre 6 i 8 milions i mig de casos de diabetis, entre 5,6 i 7,3 milions de casos de malalties cardiovasculars i més de mig milió de nous casos de càncer als Estats Units i al Regne Unit.
El tercer article presenta una aplicació informàtica de simulació de pèrdua de pes que incorpora les adaptacions metabòliques que es produeixen amb la disminució del pes corporal.
Finalment l’últim document avalua les intervencions necessàries per aturar i revertir l’epidèmia.

Els seus autors conclouen que els canvis necessaris per combatre la obesitat requeririen intervencions a diferents nivells, però que els governs han de prendre la iniciativa amb polítiques de promoció de la salut.
Les propostes inclouen un impost sobre els aliments i begudes poc saludables, programes escolars per promoure l’alimentació saludable i l’activitat física i la eliminació de la publicitat de menjar brossa.