Tos ferina, què cal saber si estàs embarassada o tens un nadó

La Pertussis o més coneguda com a tos convulsiva o tos ferina es una malaltia infecciosa aguda i contagiosa que afecta a l’aparell respiratori. Pot afectar a persones de qualsevol edat però és especialment perillosa en nadons menors de sis mesos que poden patir complicacions greus ja que son especialment vulnerables per no haver complert la sèrie de vacunació infantil. Aquesta malaltia es troba entre les 10 primeres acuses de mort en nens, i la taxa de mortalitat infantil és aproximadament d’un 1% en infants de menys de 6 mesos.

La tos ferina la causa un bacteri que es troba a les vies respiratòries altes i es transmet per via aèria quan la persona infectada tus, esternuda o parla.

El període d’incubació és asimptomàtic i dura unes dues setmanes, després del qual debuta com un refredat comú, amb tos seca, mucositat i esternuts i no sol anar acompanyada de febre. Aquests símptomes poden durar entre 1 i 2 setmanes. A partir  d’aquí apareix la tos, forta, espasmòdica i persistent acompanyada de dificultat per respirar evidenciada per cianosi (la pell es torna de color morat) i amb una gran sensació d’angoixa. Al acabar l’episodi o crisi de tos, apareix una inspiració sorollosa, típica de la malaltia, deguda a la dificultat del pas de l’aire per la faringe. La disminució de la tos pot anar acompanyada d’esputs mucosos i vòmits.

En recent nascuts, les crisis vénen freqüentment acompanyades de crisis d’apnees (els nadons deixen de respirar durant uns segons).  Son motiu d’ingrés hospitalari i en alguns casos produeixen complicacions respiratòries i neurològiques i poden deixar seqüeles.

Com identificar-la en nadons?

La vacuna contra la tos ferina està dins el calendari vacunal infantil. Tot i que no dona immunitat per tota la vida, protegeix contra la malaltia i disminueix la gravetat en cas de contraure-la.

Al calendari vacunal de Catalunya s’estableix la vacunació en cinc dosis: als 2, 4 i 6 mesos amb la vacuna DTPa, més una dosi de record als 18 mesos amb la vacuna DTPa, i als 4-6 anys amb les vacunes DTPa o dTpa. (Al nou calendari de 2014, seguint el calendari comú de vacunacions del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, passarà a ser als 6 anys).

Les cobertures vacunals són altes, al voltant del 90%.

El 23 d’octubre de 2013 el Consell Assessor de Vacunacions, després de revisar l’evidència, les recomanacions internacionals, la situació epidemiològica a Catalunya i els resultats d’un programa pilot desenvolupat a l’Hospital Clínic que va mostrar una molt bona transferència materna d’anticossos, va proposar la vacunació a les embarassades contra la tos ferina (vacuna DTPa) a partir de la 27a setmana de gestació (preferiblement entre setmana 27 i 36) en cada embaràs, així com mantenir la recomanació de vacunació al personal sanitari en contacte amb infants i embarassades.*

*Dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya