Massatge infantil. Quins beneficis aporta al teu nadó?nadó-massatge

Des del moment del naixement fins als dos o tres anys de vida, es desenvolupen en el cervell importants sistemes, especialment els que utilitzem per gestionar les emocions.

Són nombrosos els estudis que parlen del tacte i els beneficis de la nutrició afectiva en els primers anys de vida. El sentit del tacte és el primer sentit que es desenvolupa en el nadó ja al ventre matern i és l’últim que perdem quan morim. Durant la gestació, la pell del fetus està contínuament estimulada pel contacte del líquid amniòtic que actua com balancí amb els moviments de la mare. D’aquesta manera, gràcies a l’estimulació tàctil, va adquirint les seves primeres experiències sensorials. Quan el nadó neixi, rebrà estímuls a través dels cinc sentits i mitjançant el tacte connectarà amb el món exterior de la mateixa manera que tocant al nostre nadó, podem connectar amb el seu món emocional.

Hi va haver una època en què en alguns països occidentals es va deixar de tocar als nadons. Els motius eren diversos, però coincidien que tocar-los massa o respondre al plor agafant en braços podia mal acostumar-los. Actualment, moltes costums dels nostres avantpassats estan sent recuperades gràcies, en part, als resultats obtinguts en diferents estudis en neurociència que revelen els beneficis d’un contacte afectiu com a part fonamental del desenvolupament fisiològic, psicològic i emocional del nadó. Tocar, acariciar i sostenir en braços genera un alliberament de substàncies bioquímiques en el cervell, com la serotonina i la dopamina, produint una agradable sensació de plaer. Aquest fet contribueix a que es desenvolupin les funcions superiors del cervell a més d’ajudar a reduir els nivells de cortisol, afavorint una correcta resposta a l’estrès. Paral·lelament, l’estimulació tàctil i el massatge, acceleren el procés de mielinització millorant la comunicació entre el cervell i el cos.

Tal com es concep a IAIM (International Association Infant Massage), el Massatge Infantil (MI) consisteix en una seqüència de moviments que combinen tècniques del massatge hindú, el massatge suec, la reflexologia i el ioga.

El massatge pot ser iniciat a qualsevol edat, encara que no es recomana començar abans del primer mes de vida del nen ja que la pell del nadó és extremadament sensible. Tot i això, donar massatge a nens nascuts preterme ha demostrat tenir multitud d’avantatges i són nombrosos els estudis realitzats sobre MI aplicat a prematurs. Els resultats demostren els seus beneficis sobre el creixement i desenvolupament maduratiu del nadó concloent que els nadons prematurs als quals se’ls va realitzar MI a l’hospital augmentaven de pes amb major rapidesa, estaven més temps desperts i en alerta activa i dormien amb més facilitat. Per tot això, molts dels centres hospitalaris ja han començat a integrar el massatge a les sales de neonatologia.

Vegem quins altres beneficis ens pot aportar:

Com ja hem comentat, el massatge actua sobre el sistema endocrí reduint l’alliberament d’hormones relacionades amb l’estrès i afavorint l’alliberament de les hormones relacionades amb el plaer i el benestar. Però a nivell fisiològic ofereix molts més beneficis que tenen a veure amb l’estimulació, la relaxació, la interacció, la funció alliberadora i el vincle afectiu.

  • Manté en equilibri el  sistema immunològic, ja que a través del contacte corporal continuat  ofereix seguretat emocional  i transmet tranquil·litat al nadó.
  • Té una funció alliberadora pels seus efectes relaxants i tonificants sobre els músculs, ajudant a disminuir les tensions físiques i emocionals i millorant el patró del son.
  • Ajuda a madurar el sistema gastrointestinal i a regular-lo, sent una tècnica efectiva en situacions de gasos i còlics disminuint el dolor i la tensió abdominal.
  • Regula el sistema respiratori i afavoreix la mobilització i eliminació de secrecions, disminuint la congestió
  • Reforça els vincles afectius i l’afecció segura entre el nadó i els seus pares o cuidadors sent una eina de comunicació  relació, respecte i afecte.

A més, el MI és també beneficiós per als pares i les mares, perquè fer un massatge afavoreix l’alliberament d’oxitocina, l’hormona responsable de la lactància materna, proporciona seguretat incrementant l’autoestima i la confiança, millora les habilitats, implica el pare de manera primerenca en la cura del nadó, disminueix la depressió postpart i fomenta la comunicació i el respecte amb el nen.

Aquells pares i mares que desitgin iniciar-se en aquesta tècnica, descobriran que el MI és una experiència vital única, proporcionant un espai de comunicació i afecte i un temps de dedicació exclusiva que els permetrà gaudir de moments de tranquil·litat i d’intimitat amb els seus fills.

Marta Prats Molner
Infermera i Educadora en massatge infantil