La hidratació dels escolars

El cos humà està format per un 60% d’aigua que cal anar reposant amb els aliments i les begudes a causa de les constants pèrdues per orina, excrements, respiració i suor. Aquestes pèrdues varien considerablement amb l’activitat de la persona i la temperatura ambiental; així, en moments d’elevada activitat física i a l’estiu, s’ha d’estar especialment alerta a reposar aquestes pèrdues per mantenir un bon estat de salut.

Les poblacions més vulnerables al desequilibri entre les pèrdues i la ingesta de líquids, és a dir, al risc de sofrir deshidratació, són la gent gran i els nens. Els primers, a causa de la disminució de la sensació de set i els últims, per la limitació en reconèixer la sensació o la inconsciència de la importància de beure. Els símptomes de deshidratació comporten una baixada de la tensió arterial, confusió mental, mal de cap i irritabilitat, i en el cas dels nens tot això afecta negativament al seu rendiment escolar. A l’estiu, aquesta situació s’accentua considerablement i les capacitats intel·lectuals es poden veure reduïdes prop de la meitat.

Per evitar aquesta situació i millorar el rendiment escolar dels nens i adolescents, es recomana seguir una pauta d’alimentació saludable, que proveirà el 50% de les necessitats hídriques de l’organisme, i beure líquids al llarg del dia, preferentment aigua, que proveirà la resta. Segons el Consell d’Alimentació i Nutrició de l’Institut de Medicina Nord-americà, els nens a l’escola solen tenir pèrdues considerables d’aigua a causa de la sudoració elevada per l’activitat física (pati, gimnàstica…) que pot anar entre el litre, els nens i nenes menors de 10 anys, i els tres litres d’aigua els adolescents, que caldrà reposar diàriament.

Cal recordar que les recomanacions d’alimentació saludable per a nens i adolescents comprenen el consum diari de 4 a 6 racions de *farináceos (pa o cereals per desdejunar, entrepà a mitjan matí i per berenar i pasta o arròs o patata per menjar i/o sopar), de 3 a 4 racions de làctics com, per exemple, llet (1 got), iogurt (1 unitat) i formatge (1-2 trossos), de 2 a 3 peces de fruita, d’1 a 2 racions de verdures (1 primer plat i 1 acompanyament del segon plat per menjar i/o sopar), 2 racions moderades de peix, pollastre, ous, carn… (1 tros per menjar i un altre per sopar). Ús de l’oli d’oliva com a principal greix d’addició, consum moderat d’embotit i consum molt ocasional de brioixeria, begudes ensucrades, sucs envasats i altres dolços. Aquestes pautes generals estan dissenyades pels experts en nutrició comunitària com un marc de referència; marc que permet ajudar a les famílies a planificar l’alimentació dels seus fills i de tota la família.

Tot i que les famílies són les responsables principals de l’alimentació dels seus fills i filles, a l’escola, el professorat ha d’estar especialment atent al fet que aquests beguin aigua al llarg del dia, sobretot a l’estiu. Particularment, el professor de gimnàstica hauria de ser especialment acurat de recordar als seus alumnes el consum d’aigua tant a l’inici com al final de la classe. En general, l’escola deuria disposar de lliure accés de punts d’aigua a tots els escolars, tant entre classe i classe, com en l’hora de l’esbarjo i en el menjador. Aquestes recomanacions senzilles i fàcils de seguir evitaran el risc de deshidratació i de disminució de les capacitats cognitives, la qual cosa contribuirà a un millor rendiment escolar.

Gemma Miranda
Dietista Nutricionista
Experta en Salut Pública