Oli d’oliva i la prevenció de l’ictus

Oli olivaEl risc de patir un accident vascular cerebral (AVC) està íntimament lligat als factors de risc associats i aquests tenen una relació directe amb els estils de vida poc saludables.

Aquest risc es podria reduir mitjançant la millora d’estils de vida incloent la Dieta i el consum de fruites i verdures, i la reducció del consum de sodi que està fortament correlacionat amb la hipertensió.

La Dieta Mediterrània es relaciona amb un menor risc de mortalitat per malalties cardiovasculars. El consum intensiu d’oli d’oliva, és un dels trets més constants i característics de la Dieta Mediterrània i pot explicar les seves propietats cardioprotectores.

Un estudi epidemiològic realitzat amb quasi 8000 persones d’edat avançada ha publicat els seus resultats a l’últim número de la revista Neurology. Aquest estudi avaluava el consum diari d’oli d’oliva i els nivells plasmàtics d’àcid oleic, que es considera un marcador biològic fiable del consum d’oli d’oliva total.
Els resultats conclouen que les persones grans que consumien freqüentment oli d’oliva presentaven una probabilitat menor (41%) de patir un AVC que els que no en consumien. Els participants en aquest estudi, utilitzaven principalment oli d’oliva verge extra, i en l’estudi es van controlar factors de risc de l’AVC, com la hipertensió, l’exercici, el tabaquisme i el consum d’alcohol.

Tot i que no queda clar com i perquè l’oli d’oliva podria ajudar a reduir el risc d’AVC, els autors d’aquests article pensen que podria ser degut al reemplaçament dels greixos saturats pels greixos monoinsaturats de l’oli d’oliva. A més, l’àcid oleic constitueix el 80% de l’oli d’oliva, el que podria estar relacionat amb el seu efecte protector, ja que és un antioxidant que redueix la inflamació del sistema vascular.

Marta Prats Molner
Infermera