Ara que ve el bon temps… Posem-nos en marxa!

älteres ehepaar wandertUna de l’excusa més utilitzada per no fer activitat física o exercici, és que als mesos d’hivern fa fred. Doncs ara que ve el bon temps i ens hem quedat sense l’excusa, és un bon moment per posar-se en marxa. Però què és això de l’activitat física? i quina diferència hi ha entre activitat física i exercici físic?

Es considera activitat física qualsevol moviment corporal, produït per la musculatura esquelètica, que té com a resultat una despesa energètica per sobre del metabolisme basal (aquella despesa mínima que utilitzen les nostres cèl•lules). Per altra banda, l’exercici físic és l’activitat física planificada, estructurada i repetitiva. Els experts aconsellen uns trenta minuts al dia d’activitat física moderada (caminar, pujar escales, realitzar les tasques de casa…) cinc dies a la setmana.
I què podem fer? Els infants i joves fan activitat física gairebé sense adonar-se, mitjançant el joc. Caminar cap a l’escola, anar amb bicicleta, jugar a cuita amagar, córrer, saltar a la corda, fer activitats extraescolars esportives… s’aconsella un mínim d’una hora al dia d’aquestes activitats i reduir les hores davant les pantalles. Els adults ho tenim més complicat degut al nostre horari laboral i a les responsabilitats familiars.

La millor manera de ser actiu és adquirir hàbits com ara desplaçar-nos a peu cap a la feina o altres encàrrecs, pujar per les escales enlloc de per l’ascensor, agafar els transports públics i baixar un parell de parades abans, ballar, sortir a passejar amb la família o amb bicicleta, aprofitar mentre veiem la televisió per fer bicicleta estàtica… i moltes altres que se t’acudeixin.

Bona marxa i bona salut!

Gemma Miranda
Dietista-Nutricionista, UB
Especialista en Salut Pública, UPF