Dietes miracle o el miracle de no emmalaltir

Solen basar-se en un sol aliment o centrar-se en els hidrats de carboni o les proteïnes

Solen basar-se en un sol aliment o centrar-se en els hidrats de carboni o les proteïnes

La primavera ha arribat, els dies s’allarguen, les temperatures augmenten i la roba s’alleugereix quedant al descobert els quilos de més agafats a l’hivern i feliçment camuflats sota els jerseis de llana, els pantalons de pana i els abrics. Amb l’arribada del bon temps, s’inicien tot tipus de pautes d’alimentació restrictives o “dietes miracle” que es caracteritzen en general per una menor ingesta calòrica i energètica i l’exclusió total o parcial d’algun grup d’aliments amb nutrients necessaris per a l’organisme . Aquestes dietes, en ocasions, són prescrites per persones que no són professionals de la salut i sense prou coneixements de nutrició i dietètica.

La dieta de la carxofa, la dieta dels tres dies, la dieta de la pinya, la ANTIDIETA … són alguns dels exemples d’aquest tipus de dietes que solen basar-se en un sol aliment o centrar-se en els hidrats de carboni o les proteïnes. El resultat és una alimentació deficitària en major o menor mesura, que si seguim de forma perllongada pot implicar alguna mancança nutricional que posi en perill la nostra salut. Una dieta que promet resultats massa bons com per creure-se’ls, és que probablement tindrà uns resultats més que dubtosos.

Una pauta d’alimentació adequada juntament amb l’increment de l’activitat física, ha de permetre perdre entre 500g i un màxim d’1 kg per setmana. Un patró d’alimentació ideal podria ser aquell que tingui un esmorzar amb una llesca de pa integral amb una rodanxa de tomàquet, un tall de formatge baix en greix, orenga i un fil d’oli d’oliva. Una infusió amb una pera a mig matí. Un dinar d’amanida completa amb gran varietat d’hortalisses i mig pit de pollastre a la planxa, una mica d’oli, sal i un rajolí de suc de llimona, amb una llesca de pa integral i una peça de fruita de postres. Un berenar amb una tassa de llet semidesnatada i 3-4 cullerades de cereals integrals. Un sopar lleuger d’una truita de ceba picada amb poquíssim oli, acompanyada de carxofa a la planxa, una llesca de pa integral i una peça de fruita. És a dir, una pauta que contingui tots els grups d’aliments, cereals, fruita, verdura, aliments rics en proteïna i oli, i sigui el més semblant a la nostra cultura alimentària.

Si es trien racions moderades, coccions lleugeres, s’és molt parc amb l’oli, s’incrementen les passejades a pas ràpid, es pugen totes les escales que ens trobem i bevem aigua durant tot el dia, especialment en els menjars, aconseguirem el nostre objectiu, potser no tan ràpid com prometen les dietes miracle, però sí amb més salut i més suportable en el temps.

Gemma Miranda
Dietista Nutricionista, UB, de Nútrim
Especialista en Salut Pública, UPF