xocolataXocolata, aliment cardiosaludable?

Un revisió a gran escala d’estudis poblacionals duts a terme des dels anys 50 fins a l’actualitat sobre la relació entre el consum de xocolata i la salut, conclou que el consum habitual de xocolata pot reduir significativament el risc de patir malaltia cardiovascular.

Aquest estudi presentat al Congrés Europeu de Cardiologia i publicat a The British Medical Journal  explica que aquest benefici seria degut al contingut de polifenols presents al cacau. Els polifenols són unes substàncies químiques amb propietats antioxidants presents a la majoria dels productes vegetals que retarden l’envelliment cel·lular i els processos degeneratius.

Malgrat aquesta publicació, els autors de l’estudi adverteixen que aquests resultats s’han d’interpretar amb cautela ja que la xocolata que podem trobar als comerços té un alt contingut calòric degut als sucres i als greixos saturats.

Una possible solució és consumir xocolates amb alt percentatge de cacau (la popular xocolata negra) pel seu alt contingut en polifenols i ensucrades amb edulcorants de pastisseria, com el maltitol, que proporcionen gairebé la meitat de calories que el sucre; però el contingut en greixos segueix sent elevat. La mesura d’una presa de xocolata al dia es pot considerar un consum moderat adequat, sempre dins d’una alimentació i d’un estil de vida saludables.